Vriendschap

Vriendschap

Een bij en een vlinder.
Samen op een bloem.
Genietend van de tuin.
En alles om hun heen.

Vriendschap is een woord waar je veel bij kunt bedenken. Vaak is dit tussen 2 of meer spiegelmensen. Maar wat heb je nodig om vriendschap met een ander te sluiten?
Juist ja vriendschap met jezelf.
Ik hoor je al denken, ik kan heus wel vriendschap met anderen sluiten als ik mijzelf niet (altijd) aardig vind. Dat kan inderdaad tot op zekere hoogte.
Een echte vriendschap waarin voorop staat dat je echt luistert, elkaar respecteert, open stelt voor de wijsheid en eigenheid van de ander, de ander echt ziet en dit alles accepteert terwijl je ook naar je eigen behoeftes luistert, tja dat is een ander verhaal.
Want hoe zie jij jezelf? Mag jij jezelf zijn? Luister jij naar wat jij en je lichaam te zeggen heeft en handel jij hierna? Laat je alle rust toe die nodig is om deze innerlijke stem te horen? En mag jij er zijn? Helemaal zoals je bent? Ook met je eigenaardigheden en dingen die jij moeilijk vind en nog niet willen lukken?
Hoe kun jij wel open staan voor een ander als je niet  open en onbevangen met jezelf om kunt gaan? Je neemt jezelf namelijk overal mee, ook in vriendschappen. Daar kun je niet omheen. Je mooie dingen als ook je valkuilen en je pijnen. Al deze dingen beïnvloeden hoe je naar de wereld kijkt.
Ook de wereld en dus “vriendschappen” reageren hierop. Zij spiegelen je innerlijk. Welke spiegel krijg jij telkens voor gehouden? Wat wil dat zeggen? Eigenlijk wel heel erg mooi, door te leven en in de “spiegel” te kijken krijg je de gelegenheid om een hechtere vriendschap met jezelf te sluiten. Door een hechtere vriendschap met jezelf te sluiten verandert ook je buitenwereld en vriendschappen oftewel je “spiegels”. Je trekt dat aan wat bij je past. Zo blijft alles veranderen met als doel om steeds dichter bij jezelf te komen en te doen wat bij jou past. Een mooi systeem toch, of niet?

Een mooie oefening:
Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Voel het steeds rustiger worden. Laat alle rimpels rustig verdwijnen. Alles is goed. Voor je zie je een plas water. Het is heerlijk fris water. Met je handen schep je wat water op en neemt hier een paar slokjes van. Je voelt je ook van binnen helder en opgeruimd en je kunt makkelijk horen wat er gezegd wil worden. Nu kniel je rustig bij dit water. In alle rust kijk je om je heen. Langzaam komen er wat dieren uit de bosjes. Nieuwsgierig en voorzichtig lopen ze naar jou toe en blijven ze om jou heen staan. Welke dieren zijn er te voorschijn gekomen? Wat willen deze dieren jou zeggen? Neem de tijd om naar deze boodschappen te luisteren. Welke spiegel houden ze jou voor? Na een tijdje als je de boodschappen tot je genomen hebt, nemen de dieren weer afscheid van je. Jij blijft nog even zitten en kijkt nog even in het water dat ondertussen zo glad is als een spiegel. Je ziet hierin je innerlijk spiegelbeeld gereflecteerd. Wat zie je? Laat alles op komen wat er is. Alles wat je in de stroom van het leven onder water houdt en wat nu aan de oppervlakte kan komen. Neem dit alles in je op. Omarm dit en laat los wat je niet langer dient om zo een steeds helderder spiegelbeeld te krijgen.
Na een tijdje laat je ook deze plek gaan. Je voelt je helemaal rustig en helder, dicht bij jezelf. Dit gevoel neem je met jezelf mee als onderdeel van jezelf. Je kunt altijd contact maken met dit rustige vertrouwen en steeds meer vriendschap sluiten met jezelf.
Langzaam concentreer je je weer op je lichaam. Je voeten, benen, romp, onderrug, borstgebied, schouders, nek, bovenarmen, onderarmen, handen en je hoofd. Haal nog een paar keer diep adem en open dan je ogen. Zie de wereld door je heldere ogen dicht bij jezelf.

Geniet van de komende weken. Vol liefde en genegenheid voor jezelf en groei in dit hele avontuur van het leven.

Met liefde volle groet,
Nicole Geertjens